17 junio 2024

Lär dig mer spanska (Del 5: Ordförråd)

 

Har du någon gång varit i en situation där du vill kommunicera en sak du inte har ord för? Det är en vanlig situation på spansklektionen. Bli inte ledsen eller frustrerad, det tar tid att lära sig (och lära sig använda) ordförråd. I den här delen kommer jag att tipsa dig hur kan man öka ordförrådet i spanska.

-          Lär dig ord i grupper

I Sverige finns en lång tradition med glosinlärning. Läraren säger till exempel: - Lär dig orden från 1 till 25 på glosorna.

Detta är inte den bästa metoden, enligt mig. Syftet med ordförrådet är att kunna använda ord och inte bara kunna vad det betyder. Lär dig ord i grupper, till exempel, färger, kroppsdelar, möbler, resor, familj, fritidsaktiviteter, skolämnen och liknande exempel.

Inom kroppsdelar kan du skriva också verb som är kopplat till dem, exempelvis ”doler” (me duele la cabeza), ”mover” (muevo el cuello), ”levantar” (levanto la mano) eller ”abrir” (abrir los ojos). Du behöver också lägga till orden “grande” (tengo los pies grandes), “azules” (tengo los ojos azules), “castaño” (mi pelo es castaño), ”derecho/a” och ”izquierdo/a” (mano derecha, mano izquierda). På tal om ”mano”, glöm inte lägga till det som ett undantag: det är ett feminint ord! (la mano).

Du kan göra samma sak med resten av grupperna med hjälp av din lärare.


-          Lär dig motsatsorden

Ibland är det lättare att lära sig vissa ord genom motsatsorden. Till exempel: abrir/cerrar, meter/sacar, entrar/salir, empezar/terminar. Skriv dem i ditt anteckningsblock med några exempel som hjälper dig att komma ihåg. Gärna exempel som är sanna: el lunes empiezo a las 8 de la mañana y termino a las 15 de la tarde.



-          Anpassa ordförrådet till ditt liv

Som sagt, det är lättare att lära sig visa ord om de är kopplade till ditt eget liv. Kanske är du rödhårig (pelirrojo/a), du har en kanin som husdjur (conejo) eller din mamma är från Polen (Polonia). Då behöver du lära dig orden ”pelirrojo/a”, ”conejo” och ”Polonia”. Fråga läraren om du saknar ord för att beskriva dig själv, din familj eller dina fritidsaktiviteter.

-          Använd ordet i ett sammanhang

Du vet att verbet ”tocar” betyder spela, men det betyder också andra saker. Lär dig att det fungerar också med musikinstrument (toco el piano, me gustar tocar la guitarra) men inte med sport, då använder vi ”jugar” i stället. Men ”tocar” betyder också ”röra” (som ”to touch”, på engelska), ”ringa på dörren”, ”vinna lotteriet”, ”att vara min tur”, osv. Det verkar vara komplicerat, men du behöver endast fina exempel, övningar och mycket repetition.

-          Gissa vissa ord genom engelskan

Vi har precis sett att ”tocar” är likt engelskans ”to touch”. Även om engelskan är ett germanskt språk kommer en stor del av ordförrådet från latin, precis som spanskan. To distribute (distribuir), to recycle (reciclar), lemon (limón), difference (diferencia), science (ciencia), letter (letra), osv. Skriv gärna i ditt anteckningsblock sådana ord som är lika engelskan.

-          Använd goda strategier

Om du inte vet vad ett ord betyder, och engelskan inte hjälper dig, då kan du tänka på andra språk som du kan. Även svenska har en del ord som är precis som på spanska: sol, historia, religion, cafeteria, foto, osv. Kolla också sammanhanget för att gissa ordet.

-          Lyssna på musik på spanska

Jag har en spellista i Spotify med musik endast på spanska, här är länken: https://open.spotify.com/playlist/3c3d7JoupdQQzvLlobHSKr?si=a7b1db39f6d84de0

Titta på texterna när du lyssnar på en låt och kolla i en ordbok vad det betyder. Kanske vill du lära dig låten och sjunga karaoke. Med musik kan du öka dittordförråd och också förbättra intonation och uttal.


-          Titta på serier och filmer på spanska

Det finns hundratals möjligheter att titta lagligt på filmer och serier genom olika streamingtjänster t ex Netflix eller Amazon prime video. Du har säkert hört om ”La casa de papel” eller filmen ”El hoyo”. Titta på dem på spanska med svensk text i början och därefter, när du har en högre nivå, med spanskt ljud och text.

Visste du att det är möjligt att titta på dubbade filmer och serier på spanska? Jag vet att det låter lite konstigt, men försök se en svensk eller engelsk serie/film på spanska. De som dubbar till spanska språket är mycket duktiga och dessutom kan du välja mellan spanska från Spanien och spanska från Latinamerika.


-          Skriv ord på post-it

En metod som funkade mycket bra för mig var att skriva ord på en post-it-lapp och sedan klistra upp dem på kylskåpet eller stoppa dem i en ficka. Experterna säger att du behöver se ett nytt ord mellan 10 och 20 gånger innan du lär dig ordet ordentligt.




-          Skriv texter

När du skriver en text då upptäcker du snart vilka ord du inte kan och vilka ord du saknar. Detta kan vara en nyttig övning. Skriv texter där du berättar om dig själv, din familj, din stad, ditt boende, dina aktiviteter, en resa du gjorde, din tidigare skola, din klass, dina vänner, osv. Don’t play safe, ta risker och försök skriva komplicerade saker.

Vi ses nästa vecka

Santi

Allakanspanska@gmail.com

Tack till Stefan Svensson för språkgranskningen.