27 mayo 2024

Lär dig mer spanska (Del 4: Grammatik)


Grammatik är nästan ett fult ord. Många tycker att grammatik är den tråkiga delen av språket som kanske gör att hela ämnet bli svårt och tråkigt. Om du tänker så här är det dags att ändra sig och tänka på ett nytt sätt: Grammatik hjälper dig att skriva och prata bättre.

Vad är grammatik?

Tänk dig att grammatik är som ett instruktionsblad för att montera en IKEA möbel. Var ska jag börja? Vilken är nästa steg? Hur använder man alla delar?

Sammanfattningsvis kan vi säga att grammatik är ett regelsystem som hjälper oss att bygga ord, meningar, texter och att använda dem rätt. Tänk på svenska. Om jag säger ”jag har en problem” eller ”jag sovade bra i natt” då har jag en del grammatiska problem. Ordet ”problem” är ett ett-ord och verbet ”sova” är oregelbundet i dåtid ”sov”.

Var inte rädd för grammatik

Grammatik hjälper dig att kommunicera bättre både i tal och skrift. Skriv ner reglerna i ditt anteckningsblock och kolla regelbundet på dem tills du kan dem utantill. Till exempel, du kan skriva böjningen i olika tempus (kolla bilden) och undantag ord som slutar på -a som är maskulina, olika former på färgerna, osv. Skriv också ner viktiga skillnader mellan svenska (eller ditt hemspråk) och spanska, till exempel att säga hur gammalt du är där verbet ”tener” används, skillnader mellan muy och mucho, verbet ”hacer” med vädret, osv. Det är lätt att göra fel på sådana exempel, därför behöver du träna lite extra på dem.




Använd grammatiken

Under varje grammatikgenomgång försök att skriva ner många exempel. Om du har “pretérito indefinido” skriv till exempel: Ayer estuve en la biblioteca, la semana pasada compré unas zapatillas, el año pasado fui a Barcelona. Det är alltid lättare att förstå någonting med konkreta exempel. Gissa och hitta på fler exempel och visa dem för din lärare. Om de är rätt, skriv ner dem i ditt anteckningsblock.



Ägna extra tid åt undantag och oregelbundna former

Vissa verb följer inte regeln. De är anarkister. Men tänk inte att de är oregelbundna hela tiden, kanske är de oregelbundna i några personer eller i ett tempus. Till exempel verbet tener har en del oregelbundna former i presens (diftong IE i alla personer förutom nosotros och vosotros och dessutom ”tengo” följer inte regeln heller). Tener är också oregelbundet i pretérito indefinido (tuve) men inte i pretérito imperfecto (tenía). Med detta vill jag bara förklara att ett verb kan vara regelbundet i ett tempus och oregelbundet i ett annat tempus.

Skriv ner i anteckningsblocket oregelbundna verb i grupper som följer samma undantag. Till exempel,   -go (tengo, hago, pongo), diftong -ie- (preferir-prefiero, querer-quiero, recomendar-recomiendo), -zco (conocer-conozco, producir-produzco, conducir-conduzco). Glöm inte att skriva många exempel, det är alltid lättare att komma ihåg med bra exempel.

Som jag skrev i tidigare delen (anteckna), kan du lämna en del av blocket endast för grammatik där du sammanfattar böjningsmönster, oregelbundna former, undantag, osv. Det är mycket lättare att hitta informationen om du vill skriva en text, till exempel.



Öva, öva, öva

Det finns inga genvägar för att lära sig saker. Vissa personer behöver mer tid än andra, men det finns inte ”atajos” = genvägar. Tänk på att du vill vara fit eller kanske bygga muskler, vad gör du då? Du börjar träna, gå på gymmet eller kanske springa i skogen. Du vet att man inte blir fit och muskulös från en dag till en annan utan det är en lång process. Om du spelar fotboll eller något annat sport måste du träna flera dagar i veckan, om inte, kommer du inte att spela bra på matcherna. Du kan inte sitta hemma framför Netflix och förvänta att bli duktig på fotboll, bygga dina muskler eller lära dig spanska. Allt krävs ansträngning. Plötslig en dag vinner du en match, springer du ett maratonlopp eller kommunicerar du på spanska utan problem. Tro mig, ansträngning idag, gör dig kunnig i morgon.




Vi hörs nästa vecka,

Santi

Tack som vanligt till Stefan Svensson för språkgranskningen. 

No hay comentarios: