06 mayo 2024

Lär dig mer spanska (Del 3: Anteckna)

 



Varför anteckna för hand?

Det är inte bara jag många andra lärare och forskare menar att man lär sig mer genom att anteckna för hand. Du kommer att lära dig mer genom att anteckna för hand. Dina lektionsanteckningar sparar du i ditt kollegieblock i ordning. I princip rekommenderar jag att du använder det spanska språket i ditt block, men du kan skriva förklaringar eller översättningar på svenska eller ditt hemspråk. Först och främst, skriv dagens datum, läs mer i Del 2 - lektionen för mer information.


Får man anteckna på dator?

Det är inte förbjudet, eller? Det finns digitala verktyg för att anteckna med digital penna. Problemet med digitala anteckningar är lagring. Du bör ha ett ställe där du sparar alla dina digitala anteckningar. Skapa en fil och namnge den efter datum eller innehållet på filen. Skapa olika mappar: gramática, vocabulario, textos, ejercicios… och spara dokument i rätt mapp.  Prova att anteckna för hand, om du fortfarande föredrar datorn, använd det då. Det viktigaste är att du har sparat informationen inför proven.

Anteckna smart

Om läraren använder en powerpointpresentation, skriv inte allt som läraren säger eller visar på de olika bilderna. Skriv teman i ditt anteckningsblock på presentationen. Efter det kan du sammanfatta vad läraren säger med några exempel. Fråga läraren om powerpointen kommer att finnas tillgängligt så att du kan se den igen och komplettera dina anteckningar med fler detaljer.

Om läraren använder tavlan, då rekommenderar jag att du skriver ner allt som läraren skriver på tavlan. Använd olika storlek på bokstäver enligt dess betydelse. Titta på bilderna från mina anteckningar från en kurs i franska jag läste för ett tag sedan.


Använd färger

Det handlar inte bara om att dekorera ditt block eller göra det snygg, utan det är en hjälp för dig att förstå och lära dig snabbare. Eftersom du antecknar med stift eller bläckpenna, för att highlighta vissa saker kan du använda överstrykningspennor. Till exempel, använd gul för att stryka under viktiga saker, orange för undantag och rosa för exemplen. När du pluggar inför provet kommer det att bli tydligare och enkelt att repetera.

Använd former

Du vet redan att man böjer spanska verb i alla tempus. Använd en fyrkant eller rektangel för att sammanfatta regeln (titta på bilden) och använd orange färg (eller annan färg du föredrar) om det är en oregelbunden form (diftong, till exempel). Använd också olika sätt för att samla ihop alla ord i en grupp, till exempel, familj, fritid, adjektiv om utseende, kläder, osv. Om det finns svåra ord, kan du gärna lägga till ett exempel för att se ordet i ett sammanhang. Jag ogillar ordlistor utan exempel eller som inte tillhör till en ordklass eller familj. Dessutom finns det ord på spanska som kan betyda många saker, till exempel, planta (våning, växt, fabrik, fotsula). En mening kan hjälpa dig att förstå ordet i rätt sammanhang.


Dela upp anteckningsblocket

Du kan välja att använda anteckningsblocket från början till slut, eller kan du använda de sista 20 - 30 sidor endast för böjningsmönster, ordförråd eller texter. Detta är ett bra sätt att hitta informationen snabbt. Använd en post-it eller notisflik för att veta var denna del börjar i anteckningsblocket.


Limma in saker i anteckningsblocket

Har läraren delat ut en text, övning eller ett annat dokument, klipp ut och limma in det i ditt block (kolla bilder med mina exempel). Har du skrivit en text som läraren har rättat? Då kan du limma eller häfta in texten i ditt block (om det är tvåsidigt). Alternativt kan du skriva om texten utan fel och stryka under alla ord du hade problem med.


Använd post-it-lappar

Du kan sammanfatta eller skriva viktiga saker på dem. De är till otroligt stor visuell hjälp när man pluggar.

Handstil

Jag vet att du inte skriver mycket för hand i skolan. Det är synd. Det är viktigt att du har en handstil som man förstår när man läser. Träna och använd linjerna på ditt block. En fin handstil underlättar förståelse.

Marginaler

Använd marginaler på alla fyra sidor (höger och vänster, uppe och nere). Dina anteckningar behöver luft mellan raderna. Dra en linje efter dina anteckningar när en grammatisk genomgång är slut så du skiljer av till följande moment.

Övriga saker

Skriv på blocket alla ord du inte kunde stava rätt på en text/prov. Kolla dem regelbundet så du lär dig stava rätt.

Skriv alla ord som är viktiga att kunna och repetera dem regelbundet.

 

Vi ses nästa vecka med fjärde kapitlet!

 Santi

 allakanspanska@gmail.com

 

 

No hay comentarios: